A HIPERTÉR VÁNDORAI

Bevezető

Bevallom, meglehetősen nehéz helyzetben voltunk, amikor címet kellett adni soron következő antológiánknak. A hipertér vándorai bizonyult a legjobb választásnak – no nem azért, mert a kötetben helyet kapott történetek tematikusan az űrutazás körül bonyolódnak. Az írásokban az űrhajók mellett találkozhat az Olvasó dinoszauruszokkal éppúgy, mint időparadoxonnal és felfedezőkkel, a Cthulhu-mítosz Véneivel vagy a Gyűrűvilágból ismert bábosokkal.

A címet a kötet két kisregénye ihlette: Ian Watson és Larry Niven írása modern vándorokról, felfedezőkről szól. Míg Watson telepesei a hipertérben – vagy ahogy ő nevezi, a Q-térben – az ismeretlennel, a világegyetem valódi arcával kerülnek szembe, addig Niven két főhőse merész vállalkozásba kezd, mikor elhatározzák, hogy megkeresik a Galaxis legkülönösebb bolygóját.

A kötetben megtalálható Neil Gaiman Hugo-díjas írása, A smaragdszín tanulmány. A novella 2003-ban a Shadows Over the Baker Street című antológiában jelent meg először, a kötet szerkesztői ismert SF írókat kértek fel, hogy olyan történeteket írjanak, amelyben vegyítik Sherlock Holmes figuráját H. P. Lovecraft sötét világával. Gaiman írásában egy hátborzongató viktoriánus kori Angliát mutat be, ahol semmi sem az, aminek elsőre látszik.

A kötetbe bekerült Böszörményi GyulaJó éjt, kapitány! című drámai novellája. Böszörményi nevét az elmúlt években a gyerekeknek írt Gergő-regények tették széles körben ismertté. Azonban a szerzőről érdemes tudni, hogy rajong a science-fictionért és a fantasyért, több regényt és novellát publikált már. Mostani írása vérbeli hard sf.

Douglas Smith és Judith Tarr neve ismeretlennek tűnhet az Olvasónak. Smith fiatal kanadai szerző, írásai számos díjat hoztak már eddig is, az angol és amerikai piacon több regénye megjelent. A Rendezetlenség állapota furfangos történet a párhuzamos valóságokról. Judith Tarrt az Egyesült Államokban romantikus fantasy regényeiről ismerik leginkább az olvasók. A válogatásunkban szereplő novellája, az Állatkert egy lehetséges jövőben játszódik, ahol az állatkertek fő látványosságát a feltámasztott őslények alkotják.

A kötetben helyet kapott Eric Frank Russell szatirikus novellája, a Halandzsa. Az írás újraközlés, negyven évvel ezelőtt, A pokolba tartó vonat c. antológiában jelent meg először. Mivel vélhetően sokan még nem olvasták Rusell örökérvényű írását, úgy döntöttünk, helyet szorítunk neki a mostani válogatásban.

Az Árnyfal sikere után tehát az Olvasó kezében tartja a Goblin Kiadó második SF antológiáját. Az első kötetben megfogalmazott célunk az volt, hogy minőségi és tartalmas írásokat közöljünk, most ezt a vonalat visszük tovább. Ígérni most sem szeretnénk felelőtlenül, de a visszajelzések és az eladások alapján úgy tűnik, antológia sorozatunk megtalálta a helyét a hazai SF piacon.

Michaleczky Péter